Tel en geef door

Geef aantallen door over een loopafstand van circa 10 meter. Kijk tot 2 meter links en rechts van je. Selecteer de toestand van het dier of wier door het juiste rondje aan te klikken.

U bent niet ingelogd, uw waarnemingen worden anoniem opgeslagen!

  
 
 
   
Zoeken

 

Borstelwormen
Polychaeta

Geef hier waarnemingen door waarvan je de soortnaam niet weet.

Er zijn diverse soorten wormen. Op het strand kom je vooral borstelwormen tegen, zoals de zeepier. Deze hebben rijtjes borstels op het lichaam. Ook sommige in kokers van zand of schelpstukjes wonende kokerwormen zijn borstelwormen, evenals de Fluwelen zeemuis en de Zager. 

Main Image
Ga naar gerelateerde link

Goudkammetje
Lagis koreni
Ronde, stevige, taps toelopende kokers tot 3,5 cm, met een 1 zandkorrel dikke wand. Het dier is zalmkleurig, op de kop een dubbele rij goudkleurige borstels en 4 rode kieuwen. Leeft met de kop omlaag ingegraven in zand en slib vanaf de laagwaterlijn en dieper. Spoelt veel aan, ook levend.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Schelpkokerworm
Lanice conchilega
Slappe, tot 3,5 cm lange kokers van zand en stukjes schelp. Het dier heeft tot 300 segmenten, waarvan enkele met borstels. Leeft ingegraven. Boven het zand steken schijntentakels uit van zand en schelpstukjes. Kop met 3 paar vertakte kieuwen. Op het strand spoelen regelmatig nog levende dieren aan.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeepier (gewone)
Arenicola marina
Grote, bruinroze, soms wat groenige worm. Tot 25 cm lang. Gesegmenteerd, voor- en middendeel ruim 1 cm dik, de achterkant is dunner. Met korte gereduceerde borstels en 13 paar rode kieuwveren. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zwarte zeepier
Arenicola defodiens
Groter dan de Gewone zeepier (tot 35 cm). Lichaam bruin tot zwart (ingewanden oranje). Leeft lager in de bij eb droogvallende getijdenzone dan de gewone zeepier. Dit is een exoot die oorspronkelijk niet bij ons voorkwam.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zager of Zeeduizendpoot
Alitta virens
Tot 40 cm (in USA langer!) met ca. 175 segmenten met borstels op huidflappen. Kop met grote kaken en 4 ogen. Donkergroen met blauwpaars en gele punten. Vaak zijn rode door de huid schijnende bloedvaten te zien. Het zijn rovers die andere wormen eten. Ook gebruikt als visaas. Soms zeeduizendpoten genoemd.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Fluwelen zeemuis
Aphrodita aculeata
Grote borstelworm, 10-20 × 3-7 cm. Ovaal, buik hol, rug bol. Met een grijsbruine ‘vacht’ die 'iriserend' groen, geel en bronskleurig het licht weerkaatst. Onder deze vacht 15 paar overlappende rugschilden. Tot 40 segmenten. Opzij borstelpootjes. Kop met, tussen de ogen 1 antenne.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Spiraalkokerworm
Spirorbis spec.
De koker is een klein, plat, wit spiraaltje van iets meer dan één winding. Ze groeien op Zee-eik en andere wieren, ca. 0,35 cm in doorsnee, dikwijls nog kleiner. De worm leeft daarin.
Ga naar gerelateerde link
Columns Display
Show/Hide Columns and Drag the Icon to Reorder
Show rows with value thatAndClear Filter
Export

Back To Top