Tel en geef door

Geef aantallen door over een loopafstand van circa 10 meter. Kijk tot 2 meter links en rechts van je. Selecteer de toestand van het dier of wier door het juiste rondje aan te klikken.

Zoeken


 
 
 
 
   
 

Kwallen
Kwallen zijn neteldieren. Sommige prikken de mens met netelcellen. Ze worden meegevoerd door stromingen en kunnen nauwelijks zelf een richting kiezen. Vooral bij aflandige wind ontstaat in zee een onderstroom waarmee ze aanspoelen. Op het strand vormen ze voedsel voor andere dieren en planten. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Oorkwal
Aurelia aurita
De vier of meer 'oren' onder de hoed, waarnaar de ruim 30 cm grote Oorkwal is genoemd, zijn voortplantingsorganen. Langs de rand van de hoed zitten veel korte tentakels. Onder de hoed, rond de mondopening hangen vier korte geplooide armen waarmee ze eten vangen. Spoelt veel aan in mei-juli.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Kompaskwal
Chrysaora hysoscella
Parapluvormige kwal met tot twee meter lange draadvormige tentakels en mondarmen. Schijf tot 35 cm. Geelwit doorschijnend met een patroon van bruinrode strepen, dat doet denken aan een kompasroos. De Kompaskwal steekt venijnig en komt veel voor in hartje zomer.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Blauwe en Gele haarkwal
Cyanea spec. (resp.: Cyanea lamarckii en C. capillata)
De Blauwe haarkwal is vaak blauw, maar ook geel- of roodachtig. De Gele kan ook rood- of blauwachtig zijn. Lastig uit elkaar te houden, daarom zijn ze hier gegroepeerd. De Blauwe haarkwal spoelt aan vanaf april. De Gele is zeldzamer en spoelt met name aan in de herfst. Beide steken venijnig.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeepaddestoel
Rhizostoma pulmo
Grote wit-blauwe kwal, met een meestal tot 40 cm grote, bolle, paddestoelachtige hoed. Langs de rand zitten ongeveer 80 paarblauwe lobben. Rond de mondopening hangen 8 dikke tentakelachtige mondlappen. De Zeepaddestoel spoelt vaak aan in de herfst. De dieren steken niet.
Main Image
Ga naar gerelateerde link
Columns Display
Show/Hide Columns and Drag the Icon to Reorder
Show rows with value thatAndClear
Export

Back To Top