Tel en geef door

Geef aantallen door over een loopafstand van circa 10 meter. Kijk tot 2 meter links en rechts van je. Selecteer de toestand van het dier of wier door het juiste rondje aan te klikken.

U bent niet ingelogd, uw waarnemingen worden anoniem opgeslagen!

  
 
 
   
Zoeken

12
Page size:
 14 items in 2 pages
 
12
Page size:
 14 items in 2 pages

Planten

Geef hier waarnemingen door waarvan je de soortnaam niet weet. 

Op een strand dat breed genoeg is ontstaan duintjes. Vaak op een plek waar wier aanspoelde. Dit geeft nutriënten af aan de bodem, zodat er planten gaan groeien. Bloeiende planten kleuren het Groene Strand en verhogen de biodiversiteit. 

Main Image
Ga naar gerelateerde link

Biestarwegras
Elytrigia juncea subsp. boreoatlantica
Een pioneer die goed tegen zout water kan. Met deze plant begint de duinvorming. Biestwarwegras kan zich ontkiemen bovenop het vloedmerk met aanspoelsel. Dankzij dit aanspoelsel komen er voedingsstoffen voor de plant beschikbaar. Groeit op plaatsen waar het bodemvocht een zoutgehalte heeft van 2%.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Helm
Ammophila arenaria
Helm, Helmgras of Duingras, neemt de duinvorming over van Biestarwegras als er genoeg zoet water beschikbaar is. Dankzij de lange wortelstokken die diep in de bodem doordringen is het een prima zandvanger. Helm bloeit in juni-juli met 7-22 cm lange aarpluimen, die naar de top toe versmallen. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeeraket
Cakile maritima
Zeeraket wordt 10-60 cm hoog en heeft kenmerkende vlezige bladeren. De plant heeft voedingstoffen uit het strandaanspoelsel nodig om te ontkiemen en groeien. Zeeraket kan goed zand vangen en draagt bij aan duinvorming. De plant bloeit van juni tot oktober met 1 cm grote, lila of witte bloemen die naar honing ruiken.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Melkkruid
Glaux maritima
Vrij zeldzame plant die voorkomt op hoge schorren, kwelders, aan zeedijken, op groene stranden en in duinvalleien. De plant bloeit van mei tot augustus, te herkennen aan de lichtroze/rode/witte klokvormige bloemetjes.
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zulte
Tripolium pannonicum
Ook wel bekend als Zeeaster. Komt algemeen voor in de kustzone, maar kan ook in kwelders, langs rivieren of op andere natte, voedselrijke gronden groeien. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeekraal
Salicornia sp.
De heldergroene takjes houden uitstekend zoet water vast zodat de plant in een zoute omgeving kan overleven. Van augustus tot november kleuren de takjes helderrood tot donkerpaars. Zeekraal groeit met name in kwelders. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeeweegbree
Plantago maritima
Op strandvlakten achter de zeereep, langs zeedijken en in kwelders komt de Zeeweegbree vrij algemeen voor. Ook in zilte graslanden en bermen kun je de plant aantreffen. In de bloeifase heeft de plant citroengele bloemetjes. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Zeepostelein
Honckenya peploides
Vrij algemene soort op het strand en in de duinen. De plant gebruikt voedingsstoffen uit het strandaanspoelsel of ander organisch materiaal om te groeien. Zeepostelein heeft vlezige groene bladeren en groenachtige witte bloemetjes van juni tot juli. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link

Lamsoor
Limonium vulgare
Lamsoor groeit langs zeedijken en in kwelders waar het zand niet te slikkig is. De plant komt vrij algemeen voor in het Wadden- en Delta gebied. In de bloeifase van juni tot oktober heeft Lamsoor blauwpaarse bloemetjes. 
Main Image
Ga naar gerelateerde link
Columns Display
Show/Hide Columns and Drag the Icon to Reorder
Show rows with value thatAndClear Filter
Export

Back To Top